Головна » 2011 » Червень » 9 » Що таке djvu?
12:22
Що таке djvu?

Багато документів, уроків та методичних розробок на сайті а також книг та періодичних видань створені у формат djvu.
Відносно новий графічний формат djvu (дежавю) розроблений фірмою AT&T. Основне його призначення розміщення графічної інформації (ілюстрацій)в мережі Internet. Найкращі результати стиснення графічних даних спостерігаються при скануванні технічної літератури з різноманітними схемами, формулами, графіками та чорно-білими ілюстраціями. Тому його, відповідно, часто використовують для зберігання технічної літератури в сканованому вигляді.
При нормальній якості чорно-білого зображення відбувається стискання в десятки, а в окремих випадках і сотні разів. В порівнянні з форматом gif виграш у розмірі файлу в середньому 10-20 разів.
Як досягається такий ступінь стискання графічної інформації?
Суть технології djvu полягає в автоматичному розбитті зображення на декілька ділянок. Для кожної ділянки вибирається оптимальний алгоритм стискання. Крім того текст та контрастні малюнки зберігаються з кращою роздільною якістю (найчастіше 300 крапок на дюйм)а фон з набагато меншою якістю. В результаті ми отримуємо книгу на декілька сотень сторінок всього декілька мегабайт. Що в порівнянні з форматом PDF менше в приблизно в 10 разів.
Djvu як і PDF може створюватися з OCR (розпізнаний текст) так і без нього. Якщо документ створений з OCR, то виділити фрагмент тексту або зображення можна за допомогою функції виділення тексту. Текст виділяють мишою та копіюють в буфер обміну. Потім вміст буферу вставляють в текстовий або інший документ (Word).
Існують плагіни для браузерів для перегляду djvu документів безпосередньо у вікні. А вже потім можна зберегти.
Добавимо ложку дьогтю. В формат djvu не бажано переводити кольорові зображення особливо поганої якості. При стисканні зображення розділяється на зони (плями різної величини) і розмір суттєво не зменшується (в декілька разів). Для даного формату набагато менше програм ніж, наприклад для PDF.
Отже програмки для роботи з djvu документами:
- STDU Vіewer універсальний переглядач djvu та PDF документів (безкоштовна)
- WinDjView-0.5 переглядач документів djvu (безкоштовна)
- DjVuSolo 3.1 програма для створення djvu документів з графічних файлів (українська мова програми)(безкоштовна)
 - DjVu Document Express Editor Pro 6.0.1.1320 для створення djvu документів з графічних файлів з можливістю розпізнавання OCR (платна).


Деякий матеріл взято з http://www.trudove.org.ua/
Переглядів: 1162 | Додав: wowanchuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]